Σελίδες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η 30η Ιουνίου θα έχει ένα δευτερόλεπτο παραπάνω

Ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προσθέσει στο τελευταίο λεπτό της 30ής Ιουνίου η Διεθνής Υπηρεσία που κρατά συγχρονισμένα τα ρολόγια σε όλο τον κόσμο.

Θεωρητικά, ο πλανήτης μας χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή 360 μοιρών, μέσα σε ένα 24ωρο. Ταυτόχρονα όμως, η Γη δέχεται συνεχείς βαρυτικές επιδράσεις από τον ήλιο, τη Σελήνη και τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με αποτέλεσμα η ταχύτητα περιστροφής της να μην μένει σταθερή, αλλά να επιβραδύνεται ανεπαίσθητα - αρκετά όμως για να δημιουργείται πρόβλημα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται απόκλιση ανάμεσα στο φυσικό (ηλιακό) χρόνο και στο Διεθνή Ατομικό Χρόνο (ΤΑΙ), που μετρούν τα ατομικά ρολόγια με ακρίβεια δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Έτσι, περιοδικά γίνεται μία διόρθωση στον Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (UTC), που λέγεται επίσης «Zulu Time» και μετριέται από τα ατομικά ρολόγια.

Η πρώτη διόρθωση έγινε το 1972 με την προσθήκη ενός δευτερολέπτου, έτσι ώστε το έτος να έχει 86.401 δευτερόλεπτα. Αντίστοιχες διορθώσεις έγιναν το 1998, το 2005 και το 2008.  Ο λόγος που γίνεται η πρόσθεση αυτή είναι το γεγονός ότι η γη χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό της.

Η ταχύτητα περιστροφής της παρουσιάζει διακυμάνσεις, μεταβάλλοντας ανεπαίσθητα τη διάρκεια του ημερονυκτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: