Σελίδες

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Αύριο η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο – Σπάνιο φαινόμενο


Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν στις 6 Ιουνίου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.
Η Γη, η Αφροδίτη και ο Ήλιος θα ευθυγραμμιστούν. Πρόκειται για τη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου. Η διάβαση της Αφροδίτης γίνεται ορατή, όταν ο πλανήτης διέρχεται ακριβώς μεταξύ του Ήλιου και της Γης.
Με το πέρασμα των ημερών η απόσταση της Αφροδίτης από τον Ήλιο μειώνεται.

Αύριο η Αφροδίτη θα διακρίνεται σαν ένας μικρός μαύρος δίσκος που θα διασχίζει τον ηλιακό δίσκο για περίπου 6,5 ώρες. Η διάβαση θυμίζει την έκλειψη του Ήλιου από τη Σελήνη, η διαφορά ωστόσο έγκειται στο ότι η Σελήνη μπορεί να καλύψει όλο τον δίσκο του Ήλιου, ενώ η Αφροδίτη, αν και μεγαλύτερη από το φεγγάρι, λόγω της μεγάλης απόστασης από τη Γη, θα διακρίνεται σαν μια μικρή κουκίδα και δεν θα καλύψει τον ηλιακό δίσκο.

Η προηγούμενη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο παρατηρήθηκε στις 8 Ιουνίου 2004, αλλά η επόμενη αναμένεται στις 11 Δεκεμβρίου 2117. Η έναρξή της διάβασης θα γίνει στις 1:10 π.μ. ώρα Ελλάδος της 6ης Ιουνίου και η ολοκλήρωσή της στις 7:38 πμ ώρα Ελλάδος.

ΠΗΓΗ:  http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: