Σελίδες

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ομιλία της κας Στέλλας Καλογερά στη βράβευση των πρωτοετών φοιτητών από το Σύνδεσμο Δαδιωτών



Κυρίες  και  κύριοι,  γονείς  και  κηδεμόνες  των  φετινών  αποφοίτων  της  τρίτης Λυκείου, αγαπητά μου παιδιά,

Eίναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσά σας και να συμμετέχω στην τελετή βράβευσής σας για την επιτυχία σας στις φετινές εξετάσεις για  την  εισαγωγή  σας  στην  Τριτοβάθμια  Εκπαίδευση.  Μια  διαδικασία  η  οποία  έρχεται  ως επιστέγασμα  στην  δωδεκαετή  φοίτησή  σας  στην  πρωτοβάθμια  και  δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είμαι  πολύ  χαρούμενη  και  υπερήφανη  ταυτόχρονα  που  ανήκω  στο  εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου από το οποίο αποφοιτήσατε, του Γενικού Λυκείου Αμφίκλειας και που τα δύο τελευταία χρόνια της φοίτησής σας συμπορευτήκαμε και μοιραστήκαμε όχι μόνο τo περιπετειώδες ταξίδι της γνώσης, αλλά και όλες τις χαρές και κάποτε και τις απογοητεύσεις της σχολικής ζωής.

Παιδιά μου, είστε όλοι και όλες άξιοι συγχαρητηρίων για την επιτυχία σας. Συνεχίζετε έτσι μια μακροχρόνια  παράδοση  επιτυχιών  του  Σχολείου  σας  και  της  περιοχής  σας.  Μια παράδοση που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και που αποδεικνύει την πίστη των  ανθρώπων  του  τόπου  στην  αξία  της  μόρφωσης  και  της  εγγραμματοσύνης.  Και βέβαια η πίστη αυτή δεν είναι άνευ αντικειμένου, αφού άνθρωποι από το Δαδί και την ευρύτερη  περιοχή  διαπρέπουν  σε  όλους  τους  επαγγελματικούς  χώρους  αλλά  και  στο χώρο  του  πνεύματος,  των  γραμμάτων  και  της  επιστήμης.  Με  τις  επιτυχίες  σας δικαιώνετε λοιπόν τους Δαδιώτες που επενδύουν στη μόρφωση της νεολαίας τους.

Βέβαια τα σημερινά δεδομένα στη χώρα και στην εκπαίδευση δεν είναι τα βέλτιστα δυνατά, όμως εσείς αποδείξατε ότι η ακατάβλητη θέληση, η αταλάντευτη επιμονή και η στοχευμένη  προσπάθεια  είναι  συνθήκες  αναγκαίες  και  ικανές  να  ξεπεράσουν  τα  όποια προβλήματα και να οδηγήσουν στην εκπλήρωση του επιθυμητού στόχου. Έπειτα, η ζωή ένας αδιάκοπος αγὠνας είναι ενάντια σε Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες και Σειρήνες. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει κανείς τόσο πιο καλές στρατηγικές μηχανεύεται για να ξεγελάσει  τα  τέρατα,  να  κερδίσει  τη  δική  του  Τροία  και  να  επιστρέψει  στη  δική  του Ιθάκη.  Κι  εσείς  φαίνεται  πως  είστε  σε  καλό  δρόμο!  Φαίνεται  πως  ανακαλύψατε  το Δούρειο Ίππο της γνώσης και της επιτυχίας. Ευχή όλων μας είναι η φετινή σας επιτυχία να αποτελέσει το ξεκίνημα μιας μακράς σειράς επιτυχιών για όλους σας.

Αποδείξατε  και  κάτι  ακόμα.  Ότι  αν  και  προέρχεστε  από  ένα  μικρό  χωριό  στην καρδιά της Ρούμελης δεν έχετε σε τίποτα να «φοβηθείτε» τα μεγάλα, κεντρικά σχολεία ή τα ακριβοπληρωμένα ιδιωτικά. Το δικό μας «μικρό» σχολείο έχει να επιδείξει όχι μόνο κορυφαίες  επιτυχίες  στις  πανελλήνιες  εξετάσεις,  αλλά  και  σε  πανευρωπαϊκούς  και πανελλήνιους  διαγωνισμούς  (αναφέρομαι  στο  διαγωνισμό  Euroscola,  στο  διαγωνισμό Γαλλοφωνίας  και  στη  Βουλή  των  Εφήβων)…  Έπειτα  χάρη  στις  συνεχείς  προσπάθειες των  αρμόδιων,  διευθυντών  του  σχολείου  αλλά  και  τοπικών  αρχόντων  δεν  είναι ευκαταφρόνητες  οι  υποδομές  που  το  σχολείο  μας  διαθέτει.  Υποδομές  που  δίνουν  τα κατάλληλα  εργαλεία  στους  εκπαιδευτικούς  να  επιτελέσουν  το  έργο  τους,  αλλά  και  τα ερεθίσματα  στους  μαθητές  για  να  αγαπήσουν  και  να  οικειοποιηθούν  το  μορφωτικό αγαθό.  Όχι  άδικα  λοιπόν  το  σχολείο  από  το  οποίο  αποφοιτήσατε  θεωρείτε  κιβωτός  εκπαίδευσης  και  νησίδα  πολιτισμού  για  την  περιοχή.  Αποδεικνύεται  λοιπόν  ότι  κανένα εμπόδιο  δεν  είναι  αξεπέραστο,  αρκεί  να  πιστεύουμε  στον  εαυτό  μας,    να  έχουμε ακαταπόνητο ηθικό και υψηλό όραμα.

Στην  προσπάθειά  σας  για  την  εισαγωγή  στην  Ανώτατη  και  Ανώτερη  Εκπαίδευση είχατε πάντοτε κοντά σας τους γονείς σας. Εκείνοι σας στήριξαν με κάθε τρόπο, φανερό και αφανή, πολλές φορές στερώντας από τον εαυτό τους για να προσφέρουν σε σας τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ξενύχτησαν μαζί σας και καρδιοχτύπησαν, στάθηκαν δυνατοί και  σας  παραστάθηκαν  σε  κάθε  σας  βήμα  επιτυχημένο  ή  αποτυχημένο.  Στα  άγουρα χρόνια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας σας μετέδωσαν τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες ως απαραίτητα εφόδια θα πορευτείτε  στην ώριμη, ενήλικη ζωή σας. Σε αυτούς, σε μεγάλο βαθμό, οφείλετε αυτό που είστε σήμερα και αυτοί είναι εξίσου με εσάς άξιοι συγχαρητηρίων για τα παιδιά που ανέθρεψαν.

Κοντά σας όμως είχατε και τους καθηγητές σας στο σχολείο, οι οποίοι αγωνιούσαν μαζί σας και προσπαθούσαν να σας εφοδιάσουν όχι μόνο με τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά κυρίως να σας θωρακίσουν με τις αξίες και τη νοοτροπία των θετικών ανθρώπων που  παλεύουν  να  κατακτήσουν  την  επιτυχία,  που  ξεπερνούν  τις  αδυναμίες  τους  και επαναπροσδιορίζουν τα όριά τους. Γιατί όπως πια έχετε ήδη καταλάβει ο αγώνας για τη Γνώση δεν έχει μόνο χαρές. Είναι στίβος  δύσβατος και κακοτράχαλος. Και ρόλος του καλού δασκάλου είναι να βοηθά τους μαθητές του να ξεπερνούν τις κακοτοπιές και κάθε φορά να κατακτούν ένα ακόμη σκαλοπάτι γνώσης, να ανοίγουν άλλη μία νοητική πόρτα, να ξεπερνούν άλλο ένα γνωστικό εμπόδιο, αλλά όλα αυτά συνδυασμένα με την αγάπη για  τον  Άνθρωπο,  την  Πατρίδα,  την  Οικουμένη  ολόκληρη.  Τότε  έχει  επιτελεστεί  ορθά  το εκπαιδευτικό έργο και έχει κληροδοτηθεί το παιδευτικό αγαθό στις νέες γενιές.

Και τώρα που ο στόχος σας επιτεύχθηκε και ανοίγεται μπροστά σας ο δρόμος των ακαδημαϊκών σας σπουδών καλό είναι να έχετε στο νου σας από πού ξεκινήσατε. Ποτέ μην αφήσετε τη λήθη να σκεπάσει την καταγωγή σας, την οικογένεια, το σχολείο, τους συμμαθητές σας. Να έχετε πάντα στο νου σας τις αξίες και τα οράματα με τα οποία σας γαλούχησαν οι δάσκαλοι και οι γονείς σας. Κάθε φορά που θα καλείστε να πάρετε μία απόφαση, να κάνετε μία κρίσιμη επιλογή να δράτε πάντα με γνώμονα την Ηθική και την Ελευθερία.  Δεν  είστε  υποχρεωμένοι  να  κάνετε  κάτι  για  το  οποίο  δεν  είστε  σύμφωνοι μόνο και μόνο για να είστε αρεστοί. Να έχετε πάντα το θάρρος της γνώμης σας και να να  υπερασπίζετε  το  δίκαιο  και  το  αληθινό.  Να  μην  αναλώνετε  τις  δυνάμεις  σας  σε ανούσιες  δραστηριότητες,  αλλά  να  υιοθετείτε  ζωογόνα  ενδιαφέροντα  που  θα  σας ανανεώνουν  και  θα  τροφοδοτούν  το  σώμα  και  το  νου  σας  με  δύναμη  για  την
ολοκλήρωση των εργασιών σας.

Μόνο με τέτοιες συμπεριφορές θα μπορέσετε να κερδίσετε την ατομική ευτυχία, να οικοδομήσετε μια επιτυχημένη  επαγγελματική πορεία και να βοηθήσετε τη χώρα σας να συνδεθεί με το ένδοξο ιστορικό της αποτύπωμα, να ξαναβρεί την ορθή πορεία της στα σύγχρονα Έθνη και να ανατροφοδοτήσει με υλικά και άυλα αγαθά τους Έλληνες.

Εσείς είστε το μέλλον της χώρας και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η πραγματική πορεία της ζωής την οποία πρέπει να συνειδητοποιήσετε, για να αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας. Γιατί, για να δανειστώ τα λόγια του μεγάλου Δασκάλου Ι. Θ. Κακριδή: «Δεν μπορεί να δουλέψει κανείς για την ανθρωπότητα παρά μόνο με το να δουλέψει για την πατρίδα του.

Το χρέος που έχουμε όλοι μας λοιπόν, είναι  σαν άτομα πρώτα  ο καθένας μας στον ιδιαίτερο  κύκλο  της  δράσης μας,  σαν  πολίτες  ύστερα,  κάτω  από  την  προσταγή  της ελληνικής  πατρίδας,  σαν  άνθρωποι  τέλος  κάτω  από  το  μάτι  του  θεού». Αυτό  είναι  το χρέος που έχετε και σεις όλοι σαν νέα γενιά που τώρα παίρνει τη σκυτάλη της δράσης απέναντι στον εαυτό σας, την πατρίδα και το Θεό.

Κάποιοι  από  σας  δεν  είναι  ίσως  ευχαριστημένοι  με  τα  αποτελέσματα  της προσπάθειάς τους. Απευθυνόμενη σε αυτούς θα τους έλεγα ότι τώρα είναι η ώρα του αναστοχασμού. Τα λάθη και οι αποτυχίες μας πρέπει να μας διδάσκουν και όχι να μας απογοητεύουν.  Επομένως  τώρα  πρέπει  να  εντοπίσετε  τα  λάθη  σας  και  να  εργαστείτε προσπαθώντας να τα διορθώσετε. Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάτε αυτό που ο θυμόσοφος λαός  μας  λέει:  «κάθε  εμπόδιο  σε  καλό».  Ανασυντάξτε  λοιπόν  δυνάμεις, σταθμίστε  τις καταστάσεις, καταστρώστε εκ νέου πορεία και ξεκινήστε.

Αγαπητά  μας  παιδιά,  σας  προπέμπουμε  στη  φοιτητική  σας  ζωή,  στην  ώριμη ενήλικη ζωή με την προτροπή να ζήσετε τη χαρά της νιότη σας, όμως να μην ξεχνάτε τους  στόχους  σας.  Να  θυμἀστε  ότι  «τα  αγαθά  κόποις  κτώνται»  και  ότι  μόνο  με  τη συνεχή προσπάθεια μπορείτε διαρκώς να προοδεύετε και να ξεπερνάτε κάθε φορά τον εαυτό σας. Να γνωρίζετε ότι δε θα είστε μόνοι στο υπέροχο αυτό ταξίδι. Η θετική μας σκέψη θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας. Θα είμαστε εδώ, αν κάποια στιγμή χρειαστείτε μια γνώριμη  αγκαλιά  ή  έναν  ειλικρινή  λόγο.  Θα  παρακολουθούμε  την  πορεία  σας  και  θα χαιρόμαστε  να  μαθαίνουμε  την  πρόοδο  σας.  Είμαστε  σίγουροι  ότι  δε  θα  μας απογοητεύσετε.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ  ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ του ΓΕΛ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: