Τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου τους τρεις μεγάλους Δασκάλους και Ιεράρχες , το Μέγα Βασίλειο , το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.
Παρόλο που και οι τρεις γεννήθηκαν περί τον 4ο αιώνα μ.χ. - 1600 τόσα χρόνια πριν - εντούτοις εξακολουθούν να τιμούνται με την ίδια λαμπρότητα μέχρι και σήμερα.
Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι ίδιοι αποτελούν ζωντανά παραδείγματα ανθρώπων που έζησαν όπως ο Θεός ορίζει, φωτίστηκαν από τη χάρη του και δίδαξαν με τον τρόπο ζωής τους όχι μόνο τους ανθρώπους της εποχής τους αλλά και όλες τις επερχόμενες γενεές.
Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 330 μ. χ. Σπούδασε ρητορική, γραμματική , φιλοσοφία , αστρονομία, γεωμετρία , ιατρική μα πάνω απ’ όλα μελετούσε τα λόγια του Χριστού που μιλούσαν για αγάπη και προσευχόταν θερμά να του δώσει ο Θεός δύναμη να τα εφαρμόσει. Γίνεται Επίσκοπος να πωλεί όλη την περιουσία του και να χτίζει φτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, λεπροκομείο, νοσοκομείο και γηροκομείο - μια ολόκληρη πολιτεία δηλαδή - όπου φιλοξενούνταν 30000 άτομα και που ονομάστηκε προς τιμήν του Βασιλειάδα .
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε στην Αριανζό της Καππαδοκίας το 329 μ.χ. Σπούδασε κι’ αυτός στην Καισάρεια , την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, όπου γνώρισε το Βασίλειο και έγιναν πολύ αγαπημένοι φίλοι. Αναδείχθηκε Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, λάμπρυνε με την παρουσία του τον πατριαρχικό θρόνο και έγραψε πολλά θρησκευτικά βιβλία, γι’ αυτό ονομάστηκε και Θεολόγος .
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο τρίτος μεγάλος Ιεράρχης, γεννήθηκε στην Αντιόχεια και σπούδασε ρητορική και Θεολογικές επιστήμες. Όσοι τον άκουαν έμεναν καταγοητευμένοι από τα ωραία λόγια του περί Θεού, τόσο πολύ μάλιστα που έλεγαν ότι από το στόμα του « έτρεχε χρυσός » και έτσι τον ονόμασαν Χρυσόστομο. Όταν έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως κυβέρνησε την Εκκλησία με πίστη , αγάπη, υπομονή αλλά και αυστηρότητα. Δε δίστασε να κατηγορήσει όχι μόνο τους ισχυρούς και τους πλουσίους της εποχής του αλλά και την ίδια την Αυτοκράτειρα Ευδοξία για την άσωτη και πολυτελή ζωή της. Αυτή του η τόλμη ήταν και η αιτία της εξορίας του όπου απέθανε σε ηλικία 62 χρονών. Έγραψε πολλά βιβλία καθώς και τη λειτουργία που ακούμε κάθε Κυριακή στην Εκκλησία. Μίλησε πολύ για τους νέους , την ανατροφή τους και την αξία του αγώνα που πρέπει να κάνουν από μικρά παιδιά. Αυτός ο αγώνας πίστευε ότι θα τα οδηγούσε στο Χριστό όπου θα αγιάζονταν και θα αποκτούσαν πνευματική υγεία, δύναμη και αγάπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου