Σελίδες

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Χαιρετισμός με την ευκαιρία της εκδήλωσης για την ανέγερση και αποκατάσταση του κτιρίου του Γυμνασίου-Λυκείου Αμφίκλειας



Κύριε Διευθυντά του Λυκείου Αμφίκλειας, κύριοι καθηγητές, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες.
Πέρασαν πολλά  χρόνια από την αποφοίτησή μου από το Γυμνάσιο Αμφικλείας και με μεγάλη συγκίνηση και χαρά πληροφορήθηκα για τη σημερινή γιορτή σας.  Στη μνήμη μου έρχονται εικόνες του κτιρίου, που ήταν ένα εγκαταλελειμμένο ισόγειο γιαπί,   μέχρι το 1950.  Και μετά, μέσα σε λίγο σχετικά χρόνο να θεριεύει και να αποκτά το σημερινό του μέγεθος με εργασίες που επέβλεπε ο τότε γυμνασιάρχης αξέχαστος Παναγιώτης Πλαγιανάκος.   

Τα μέσα της δεκαετίας του 50 που πρωτολειτούργησε  δέχτηκε τους πρώτους μαθητές του.  Και   δεν ήταν και λίγοι, κοντά στους οκτακοσίους,  που προέρχονταν από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή (από Καλοσκοπή Φωκίδας μέχρι το Ανθοχώρι Βοιωτίας).   Και από τότε μέχρι σήμερα χιλιάδες μαθητές αποφοίτησαν.  Μαθητές, που βαπτίσθηκαν στα νάματα της γνώσης και  διαμόρφωσαν  χαρακτήρες,  που συνεισέφεραν σε αυτά απλόχερα αφοσιωμένοι και φωτισμένοι καθηγητές αλλά και το περιβάλλον της Αμφίκλειας. Οι περισσότεροι μαθητές πρόκοψαν στο δρόμο που ακολούθησαν.     

Πολλοί διέπρεψαν τόσο στο δημόσιο όσο στον ιδιωτικό τομέα, όπως: Καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (μερικοί από αυτούς είναι οι: Αντώνης Αδαμόπουλος, Λεωνίδας Τσίτσας, Λουκάς Ανανίκας, Κώστας Κασσιός, Γιάννης Τσιτσιπής, Αδάμ  Αδάμ, Λεωνίδας Καζακόπουλος,  Κώστας Ευσταθίου, Γιώργος Τσιτσιπής), Πρόεδροι Ανωτάτων  Δικαστηρίων (Κώστας Μπακάλης), ανώτατοι αξιωματικοί (Αθανάσιος Σταματίου, Αθανάσιος Γρίβας, Γιώργος Αυγερίου, Γιώργος Τσαπρούνης, Νίκος Μιμίκος, Γιώργος Κασαβέτης), σημαντικοί γιατροί (Γιώργος Γεωργούσης, Βασίλης Αυγεροδήμος, Δημήτρης Στρατής), πολλά ανώτερα στελέχη   Δημοσίων Υπηρεσιών, Τραπεζών,  επιστήμονες σχεδόν όλων των γνωστικών αντικειμένων, πολλοί πετυχημένοι επιχειρηματίες.

Με μεγάλη μου ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι η παράδοση αυτή συνεχίζεται με τους μαθητές  που αποφοιτούν από το  Λύκειο να διακρίνονται για τις επιτυχίες τους  στις Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας

Η σημερινή συγκυρία βρίσκει τη   χώρα μας τα τελευταία χρόνια σε μια πρωτόγνωρη κρίση: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, αξιών.  Και είναι περισσότερο δύσκολη για τους νέους μας. Οι καθηγητές τους έχουν μια πρόκληση, αλλά και μια αναγκαιότητα, να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις προσφέροντας δυνατότητες για καλύτερη γνώση και εκπαίδευση, που αποτελούν την καλύτερη επένδυση για τους νέους. Και δυστυχώς έχουν να κάνουν αυτό το έργο κάτω από δύσκολες συνθήκες  χωρίς να τυγχάνουν της απαραίτητης στήριξης από την πολιτεία. 

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διευθυντές και το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων που συνέβαλαν τόσο στη δημιουργία και βελτίωση του κτιριακού συγκροτήματος αλλά κυρίως για τη διηνεκή προσπάθεια που καταβάλουν για τη μόρφωση των παιδιών μας. 

Σε όλους σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο  τον Καινούριο Χρόνο. Στους μαθητές επί πλέον εύχομαι καλή πρόοδο.

Γιάννης Τσιτσιπής,     23 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: