Σελίδες

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

To φίλεμα της βρύσης (αναβίωση εθίμου)

Το φίλεμα της βρύσης.  Το πρωί της πρωτοχρονιάς, πριν ανατείλει ο ήλιος οι νοικοκυρές πήγαιναν  στις βρύσες με ένα πιάτο γλυκά και με την στάμνα.  Έπειτα έριχναν λεφτά (γαζέτα) στην πέτρινη καρούτα και ευχόντουσαν:  «όπως τρέχει το νερό να τρέχουν και οι σοδειές στο σπίτι»
Φεύγοντας άφηναν στην βρύση γλυκά από το δικό τους πιάτο και έπαιρναν άλλα από τα πρώτα που είχαν αφήσει άλλες νοικοκυρές. Επίσης γέμιζαν με φρέσκο νερό τις στάμνες με το πρώτο νερό του χρόνου που το είχαν για γούρι.
Οι πιτσιρικάδες  του χωριού ήξεραν το έθιμο  και ξύπναγαν πρωί  αυτή την ημέρα, για να φάνε γλυκά και βουτώντας τα χέρια τους στην καρούτα ψάχνανε για χρήματα. Πηγαίνοντας ύστερα στο σπίτι έμπαιναν με το δεξί και από το πρώτο νερό του χρόνου θα νίβονταν όλη η οικογένεια. Μετά η νοικοκυρά πετούσε στο κατώφλι  ένα ρόδι με ορμή  για να σπάσει και να σκορπιστούν σε χίλιες μεριές οι κατακόκκινοι σπόροι του για να γεμίσει το σπίτι με σοδειές, όπως γεμάτο ήταν το ρόδι. Στην συνέχεια εύχονταν στους δικούς της καλή χρονιά.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΓΕΝΕΩΝ. 
[ΚΑΠΗ και Δημοτικό Σχολείο Αμφίκλειας/Ε" ΤΑΞΗ].


Τα παιδιά της Ε" Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας και η δασκάλα τους, επισκέφτηκαν σήμερα 20.12.2012 το τοπικό ΚΑΠΗ προσφέροντας γλυκά που είχαν τα ίδια τα παιδιά ετοιμάσει στο Σχολείο και τραγούδησαν  Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κυρίως παλιά παραδοσιακά της περιοχής, θυμίζοντας ευχάριστα στα μέλη του ΚΑΠΗ τα δικά τους νεανικά ακούσματα αυτών των ημερών. Τα μέλη του ΚΑΠΗ καλοδέχτηκαν τα παιδιά και με συντονιστή την δασκάλα, διηγήθηκαν και ζωντάνεψαν με χαρά τα παλιά ήθη και έθιμα της περιοχής που έχουν σχέση με αυτές τις γιορτινές ημέρες. Στην συνέχεια και στην κοντινή Δημοτική βρύση, έγινε από τα παιδιά και με την ανάλογη καθοδήγηση, αναπαράσταση ορισμένων γιορταστικών τοπικών εθίμων, σε μια προσπάθεια κατανόησης και ουσιαστικής μετάδοσης της παράδοσης από γενιά σε γενιά. Αξιέπαινη και πολλαπλά ωφέλιμη πρωτοβουλία. 


Δ. Καλπύρης

Αμφίκλεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: