Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Εθνικός Σύλλογος "ΖΗΔΡΟΣ" - αφιέρωμα

Απόσπασμα προγράμματος εκδηλώσεων 2012
Τον ερχόμενο Αύγουστο η Αμφίκλεια θα φιλοξενήσει τον ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΖΗΔΡΟΣ" από τον Προσφυγικό Συνοικισμό Πάνω Πολεμιδίων της πόλης  Λεμεσού της  Κύπρου, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει σειρά παραστάσεων στις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας . Στην Αμφίκλεια θα παρουσιάσει τον "Κυπριακό Γάμο" την Παρασκευή 17/8/2012 στην πλατεία Κουμπουριανών Αμφίκλειας. 

Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Συλλόγου στην Αμφίκλεια την τελευταία 10-ετία. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του 2003 με την παρουσίαση προγράμματος στην πλατεία Κουμπουριανών  Αμφίκλειας την Πέμπτη  9 Αυγούστου 2003 με χορούς, τραγούδια της ΚΥΠΡΟΥ και αναπαράσταση του Κυπριακού Γάμου. 

Αναμνηστική πλακέτα στο Λαογραφικό-Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας

Στο site του Συλλόγου διαβάζουμε ότι: "ο πολιτιστικός όμιλος «ΖΗΔΡΟΣ» ιδρύθηκε το 1989 στα Πάνω Πολεμίδια, στην πόλη Λεμεσό της  Κύπρου.


Το όνομα «ΖΗΔΡΟΣ» αναφέρεται στο σημαντικό ήρωα της Κύπρου, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος αγωνίστηκε για την εθνική απελευθέρωση του νησιού από τους Άγγλους κατακτητές το 1955-59. Ζήδρος ήταν ένα από τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε ο ήρωας για να μην τον ανακαλύψουν οι Άγγλοι (άλλα ψευδώνυμα:«Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος»).

Το έργο του ομίλου μας είναι η προβολή της παράδοσης της Κύπρου, η αναβίωση των εθίμων μας και η υγιής απασχόληση των νέων μας. 


Για τον λόγο αυτό οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο καθώς σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπως στην Ελλάδα, στην Πολωνία, στο Ισραήλ και στο Βέλγιο.
Στις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζονται οι Κυπριακοί παραδοσιακοί χοροί με άντρες και γυναίκες ντυμένους με την παραδοσιακή μας ενδυμασία.
Παρουσιάζονται ακόμη σπουδαία λυρικά κομμάτια, τα οποία τραγουδιούνται στην Κυπριακή διάλεκτο. Τα τραγούδια αυτά συνοδεύονται κυρίως από παραδοσιακά μουσικά όργανα: το πιδκιαύλιν, το λαούτο, το βιολί και η ταμπουτσιά.


Ακόμη μέσα από τις εκδηλώσεις του ομίλου θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε αρκετά πράγματα για την κουλτούρα του νησιού και των κατοίκων του όπως αυτή διαμορφωνόταν με βάση την κοινωνική και ηθική πτυχή της εποχής εκείνης

Από τη φιλοξενίαστο κέντρο "ΜΕΡΕΝΤΙΤΗΣ" της Αμφίκλειας

Επειδή αναφερόμαστε στην ΚΥΠΡΟ, να θυμηθούμε την επίσκεψη στην πόλη μας, τον Απρίλιο του 2010, μαθητών και συνοδών καθηγητών του Γυμνασίου ΑΓΛΑΤΖΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ  στα πλαίσια του προγράμματος comenius που υλοποιούσε και συμμετείχε το Γυμνάσιο Αμφίκλειας (συμμετείχε επίσης το Γυμνάσιο της πόλης ARAD της Ρουμανίας και το Γυμνάσιο της πόλης Celje της Σλοβενίας). Οι μαθητές  παρουσίασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου  Αμφίκλειας έθιμα της ΚΥΠΡΟΥ.  

από την εκδήλωση του 2010
από την εκδήλωση του 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: