Σελίδες

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Tο πρώτο βήμα στην επιφάνεια της Σελήνης - 20η Ιουλίου 1969



Η 20η Ιουλίου 1969 είναι ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε το πόδι του σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη. Ήταν δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής Απόλλων 11, οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Μπαζ Όλντριν.

Η εκτόξευση έγινε στις 17:32 ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής. Η σεληνάκατος θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τη Σελήνη και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η NASA για την προσελήνωση. Η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα. Κατόρθωσε να το προσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα.

Το χρονικό του μεγάλου αυτού εγχειρήματος της ημέρας αυτής, και της επόμενης από ώρα σε ώρα, έχει ως εξής:
  1. 3.27΄ μ.μ. Ο Ώλντριν διεκπεραιώνεται στη σεληνάκατο και μετά από μια ώρα και ο Άρμστρονγκ.
  2.  7.46΄ μ.μ. Η σεληνάκατος «Αετός» αποχωρίζεται από το βασικό διαστημόπλοιο «Κολούμπια». Ο Άρμστρονγκ αναφέρει «Ο Αετός έχει δικά του φτερά». 
  3.  9.08΄ μ.μ. Οι αστροναύτες της σεληνακάτου πυροδοτούν για πρώτη φορά τον κινητήρα καθόδου.
  4.  10.05΄ μ.μ  Αρχίζει η κάθοδος προς τη Σελήνη με τον ανασχετικό πυραυλοκινητήρα καθόδου τη στιγμή που η σεληνάκατος βρίσκεται σε ύψος 15.240 χλμ.
  5.  10.18΄ μ.μ. Η σεληνάκατος «Αετός» με τους αστροναύτες Άρμστρονγκ και Ώλντριν προσεδαφίζονται στη Σελήνη. Ο Άρμστρονγκ αναφέρει: «Ο Αετός προσεδαφίστηκε». 
  6.  3.53΄π.μ. (21 Ιουλίου). Αποσυμπιέζεται η καμπίνα του «Αετού» για να ανοίξει η θυρίδα και να επακολουθήσει η κάθοδος στη σεληνιακή επιφάνεια.
  7.  4.56΄ π.μ. Ο Άρμστρονγκ κατεβαίνει τη σκάλα με τα 9 σκαλοπάτια, πατάει στη σεληνιακή επιφάνεια και σχολιάζει: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα». 
  8.  5.14΄ π.μ. Ο Ώλντριν κατεβαίνει στη σεληνιακή επιφάνεια πηδώντας από το τελευταίο σκαλοπάτι.
  9.  5.41΄ π.μ. Ο Άρμστρονγκ στήνει την αμερικανική σημαία στην κονιορτώδη επιφάνεια.
  10.  5.48΄ π.μ. Ο πρόεδρος Νίξον μιλά στους Άρμστρονγκ και Ώλντριν από το Λευκό Οίκο, 402.330 χλμ. μακριά από τη Σελήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: