Σελίδες

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Bιοκλιματικό λίφτινγκ σε πέντε δήμους της Αττικής

Bιοκλιματικό λίφτινγκ με παρεμβάσεις σε δρόμους, πάρκα και πλατείες στους δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Αγίου Δημητρίου και Μεταμόρφωσης ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews.
 
Το πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναπλάσεις Δημοσίων Ανοιχτών Χώρων», ύψους 60 εκατ. ευρώ, επιδιώκει την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας, με μείωση της θερμοκρασίας ως και 2 βαθμούς Κελσίου.


Δήμος Αθηναίων
Ένα από τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά πάρκα πρόκειται να αποκτήσει ο δήμος Αθηναίων, στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα, δίπλα στην λεωφόρο Λένορμαν.
Στο πάρκο θα εγκατασταθεί πρωτότυπο σύστημα ανακύκλωσης του ζεστού αέρα, ο οποίος θα ψύχεται στο έδαφος με τη μέθοδο της ενθαλπίας και θα επιστρέφει μέσω σωληνώσεων. Παράλληλα  θα κατασκευαστούν «πράσινα» στέγαστρα δροσιάς.

Δήμος Μεταμόρφωσης
Σε ζώνη 1,5 χλμ. θα δημιουργηθεί όαση πρασίνου. Ειδικότερα, θα φυτευτεί ένα μικρό άλσος, θα διαμορφωθεί μονοπάτι ειδικά προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και ένας σύγχρονος ποδηλατοδρόμος. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση θα μειώσει τη θερμοκρασία του μικροκλίματος έως και 1,5 βαθμό Κελσίου.

Δήμος Αγίου Δημητρίου
Στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη προβλέπεται να φυτευτούν φυλλοβόλα δέντρα και πεύκα. Στο κέντρο της θα κατασκευαστεί βιοκλιματικό στέγαστρο, ενώ στο μέλλον θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Στο βόρειο άκρο της πλατείας θα κατασκευαστεί ένας πράσινος τοίχος που θα καλύπτεται από αναρριχώμενα φυτά, ενώ προβλέπονται  επίσης βελτιωτικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

Δήμος Αμαρουσίου
Το Πολύδροσο, ο Παράδεισος και η περιοχή του Αγίου Θωμά, θα συνδεθούν με έναν υπερσύγχρονο ποδηλατόδρομο, που θα δημιουργήσει μια όαση πρασίνου. Οι λωρίδες του ποδηλατόδρομου και οι πλάκες των πεζοδρομίων θα κατασκευαστούν από ψυχρά υλικά. Κατά μήκος της διαδρομής θα τοποθετηθούν παρτέρια με θάμνους και φυτά, ενώ θα αντικατασταθεί ο φθαρμένος εξοπλισμός και θα επιδιορθωθούν οι υφιστάμενοι πέτρινοι δρόμοι.

Δήμος Βριλησσίων
Θα κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος που θα συμπληρώσει το ήδη υπάρχον δίκτυο, διαμορφώνοντας μία ξεχωριστή διαδρομή που ξεπερνά σε μήκος τα 7 χιλιόμετρα. Ο ποδηλατόδρομος θα πλαισιωθεί από εκτάσεις πρασίνου που θα σχηματίσουν μικρές οάσεις μέσα στον αστικό ιστό, καθώς θα φυτευτούν με θάμνους και άλλα δέντρα από το γειτονικό Πεντελικό όρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: