Σελίδες

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Βιοντίζελ, το μελλοντικό βιοκαυσιμο


Συσκευή παραγωγής βιοντιζελ από χρησιμοποιημένα λάδια
Το βιοντιζελ είναι μια φυσική και ανανεώσιμη, εναλλακτική λύση καυσίμων για μηχανές ντίζελ, που παράγεται από φυτικά έλαια, συνήθως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο ή ηλιέλαιο. Δεν περιέχει καθόλου ορυκτέλαιο, είναι μη τοξικό και βιοδιασπώμενο. Η καύση του βιοντιζελ δεν αφήνει κατάλοιπα, πράγμα που οδηγεί σε σημαντική μείωση των ρύπων που συμβάλλουν στην αιθαλομίχλη και την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, και εκπέμπει έως και 85% λιγότερες καρκινογόνες ουσίες.

Τα λάδια που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα αποτελούν πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά. Η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους σε αποχετευτικά δίκτυα και χωματερές είναι καταστροφική για τις υποδομές και το οικοσύστημα

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μηχάνημα diesel εσωτερικής καύσης με καμία ή ελάχιστες τροποποιήσεις. Η κύρια επίδρασή του είναι η εξαιρετική λίπανση, η οποία λειτουργεί σαν ένας διαλύτης που καθαρίζει τη μηχανή. Εάν η μηχανή λειτουργούσε προηγουμένως με συμβατικό diesel, είναι πιθανόν να χρειαστεί η αλλαγή των φίλτρων καυσίμου έως ότου να απομακρυνθούν τα υπολείμματα που αφήνει το πετρελαίο (δεν χρειάζεται να πεις 2 φορές για τα κατάλοιπα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: