Σελίδες

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ο Έλληνας που έβαλε σε τροχία το Curiosity

Tο βαθύτερο σημείο του Κόκκινου πλανήτη ονομάζεται... Ελλάδα και βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από από τη θέση που βρίσκεται σήμερα το Curiosity. Η ονομασία της περιοχής αποδίδεται, εκτός άλλων και στην ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου. 



Ο καθηγητής αστροφυσικής και ερευνητής της NASA, Περικλής Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό MEGA τόνισε: "Το βαθύτερο σημείο του πλανήτη λέγεται "Ελλάς". Και το υψηλότερο σημείο του πλανήτη λέγεται "Όλυμπος". Αυτό το σημείο είναι πολύ ενδιαφέρον από γεωλογικής πλευράς γιατί είναι υπεύθυνο και για την ασυμμετρία του νότιου σημείου του πλανήτη". Και πρόσθεσε: "Είναι το βαθύτερο σημείο του πλανήτη. Μιλάμε για ένα επίπεδο σημείο 7 km κάτω από το σημείο ορίζοντος. Κάτι αντίστοιχο που έχουμε εδώ πέρα, το επίπεδο της θάλασσας".

Οι έως τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια στον Άρη υπήρχε ατμόσφαιρα και νερό σε υγρή μορφή, βασικές προϋποθέσεις ζωής. Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως το Curiosity θα κάνει ένα ακόμα βήμα, εντοπίζοντας και εξελιγμένα οργανικά μόρια που θα μπορούσαν να είναι απομεινάρια μικροοργανισμών.


Στις φωτογραφίες που τράβηξε δορυφόρος συνοδείας διακρίνεται για πρώτη φορά το ίδιο το ερευνητικό όχημα Curiosity σαν μια μαύρη κουκκίδα στο Βόρειο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη καθώς και ο εξοπλισμός προσεδάφισης. Αν και χαμηλής ανάλυσης τα φωτογραφικά στιγμιότυπα προσδιορίζουν επακριβώς τη γεωγραφική θέση του Curiosity μέσα στον αρχαίο κρατήρα Γκέιλ, ηλικίας άνω των 3,5 δισ. ετών.

Το βάρους 900 κιλών πυρηνοκίνητο, με καύσιμο πλουτώνιο, εξάτροχο ρομποτικό όχημα έχει μέγεθος αυτοκινήτου. Στην εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία προσεδάφισής του, τηρήθηκε επακριβώς η μακρόχρονη μελέτη που είχε εκπονήσει η NASA

Για τις δυσκολίες του εγχειρήματος μίλησε ο Έλληνας ερευνητής Περικλής Παπαδόπουλος, στην πρωινή εκπομπή. "Η είσοδος στον Άρη έχει 3 φάσεις. Entry, δηλαδή είσοδος, κάθοδος και προσγείωση. Η υψηλότερη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της εισόδου μπορεί να φθάσει τους 2.100 βαθμούς Κελσίου. Μετά από αυτό το σημείο είναι η λεγόμενη επιβράδυνση , η οποία είναι 13 φορές μεγαλύτερη από την επιβράδυνση της βαρύτητας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες που δεν εχουν ξαναχρησιμοποιηθει ποτε."

Το Curiosity, που θα παραμείνει για αρκετές μέρες ακίνητο στη θέση του, ωσότου διασφαλιστεί ότι όλα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά συστήματά του, θα εστιάσει τις έρευνές του στα προσχωσιγενή πετρώματα του όρους Σαρπ, αναζητώντας ίχνη ζωής στο μακρινό ή πιο πρόσφατο παρελθόν του κόκκινου πλανήτη

Πηγή: MEGA 

Δεν υπάρχουν σχόλια: