Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

«Μπλε» πανσέληνο θα απολαύσουμε τον Αύγουστο – Σπάνιο φαινόμενο

Ένα σπάνιο φαινόμενο, μια «μπλε» πανσέληνο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού, στις 31 Αυγούστου. Η μπλε πανσέληνος θα είναι η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.

Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα δεν λέγεται μπλε μονάχα επειδή είναι ασυνήθιστη, αλλά ονομάστηκε έτσι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και στα ανώτατα στρώματα τις ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται μπλε, κι όχι μόνο για μία νύχτα, αλλά για χρόνια ολόκληρα. 

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο και εντυπωσιακό, ενώ η τελευταία φορά που έγινε ορατή μία πανσέληνος με χρώμα μπλε ήταν στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950, μετά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές που γέμισαν τον αέρα με σωματίδια στάχτης.

Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, το μπλε φεγγάρι ήταν τόσο σπάνιο που έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του «σχεδόν ποτέ». Έκτοτε η φράση «μπλε Σελήνη» χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: