Σελίδες

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2012 στην ΥΠΑΤΗ

«Κρίσεις: συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία»

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, Υπάτη, 28-30 Σεπτεμβρίου 2012
http://www.ypati.gr/article.php?c=6&a=100
Η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει και εφέτος στον τριήμερο εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έχει ως θέμα τις «Κρίσεις: συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία». 

Με αφορμή το επίκαιρο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της, ο εορτασμός στοχεύει σε ένα γόνιμο προβληματισμό γύρω από το φαινόμενο αυτό, μέσα από
την εξέταση αντίστοιχων γεγονότων της ιστορίας και των υλικών καταλοίπων τους που συγκροτούν μέρος της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, συγκεντρώνονται αρχαιολογικά τεκμήρια που αντιπροσωπεύουν και αποτυπώνουν κρίσεις και τομές της ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους αλλά και, ειδικότερα, της περιοχής της Φθιώτιδας. Με άξονα το θέμα αυτό, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 για τα σχολεία και το Σάββατο και την Κυριακή 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012 για το ευρύ κοινό.

Όλες οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 9:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. (την Κυριακή έως τις 11:00 π.μ.). 

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του αρχαιολόγου της Υπηρεσίας κ. Γ. Πάλλη με θέμα «Ανιχνεύοντας κρίσεις και αλλαγές στο Βυζάντιο μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας». Η βυζαντινή ιστορία παρουσιάζει μία σειρά από τομές, που καθόρισαν την εξέλιξή της: επιδρομές βαρβάρων, φυσικές καταστροφές, πολεμικές συρράξεις, οικονομικά προβλήματα. Οι κρίσεις αυτές αποτυπώνονται πολύ χαρακτηριστικά σε σειρά εκθεμάτων του Βυζαντινού Μουσείου, ιδιαίτερα δε στις νομισματικές του συλλογές, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται ο καθοριστικός ρόλος της οικονομίας στη ζωή του μεσαιωνικού κράτους και των υπηκόων του, αλλά και στη ζωή μιας μακρινής επαρχίας της αυτοκρατορίας, όπως ήταν η Φθιώτιδα.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Αστεροσχολείου Υπάτης, με ώρα έναρξης τις 11:30 π.μ. Θα προηγηθεί ομιλία της Αν. Προϊσταμένης της 24ης ΕΒΑ κ. Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνσταντίνου σχετικά με την συμμετοχή της Εφορείας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: