Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

“Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς: από τον Όμηρο στον Νικηφόρο Βρεττάκο, η ποίηση του πολέμου”

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ  ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

                            ΑΙΑΝΤΕΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
                     ΙΔ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2012

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένας θεσμός που εγκαινιάστηκε το 1985, διεξάγονται από το 1999 ως κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμμετέχουν τα πενήντα  κράτη που έχουν προσυπογράψει την ευρωπαϊκή σύμβαση για τον πολιτισμό μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι  Ημέρες είναι αφιερωμένες στα μνημεία και τα μουσεία και φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. 


Για τα έτη 2011-2012 το θέμα των Ημερών είναι «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία». Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών η  Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης σε συνεργασία με την ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με θέμα ‘’Η ποίηση του πολέμου’’  στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης. 

Οι εκδηλώσεις με αφορμή την ανακήρυξη του 2012 ως έτος «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκο» περιλαμβάνουν :

15-30 Σεπτεμβρίου 2012:


Κινητή Έκθεση ''Χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου'' στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Αταλάντης με παράλληλες δράσεις (ξεναγήσεις, φύλλα εργασίας, ηχητική αφήγηση του   Τίτου Πατρίκιου για τον ποιητή-Αρχείο Ν. Βρεττάκου)

Προβολή παρουσιάσεων στην Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης: (χρονολόγιο Ν. Βρεττάκου, φύλλα εργασίας, ηχητικές αφηγήσεις, έκθεση βιβλιογραφίας του ποιητή,  και απογευματινές προβολές από 18/9-2012 της ταινίας της Α. Δρακοπούλου ''Περιουσιακά στοιχεία”- Αρχείο Ν. Βρεττάκου)


30 Σεπτεμβρίου:
Ημερίδα στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης με θέμα ''Aπό τον Όμηρο στον Νικηφόρο Βρεττάκο. Η ποίηση του πολέμου»  ώρα 7.00μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: