Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Θέματα και απαντήσεις Πανελλαδικών Εξετάσεων 2012

 Οι απόφοιτοι και οι τελειόφοιτοι των γενικών και εσπερινών λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’) άνοιξαν την αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων με το μάθημα της Έκθεσης ή αλλιώς της Νεοελληνικής Γλώσσας. Συνολικά, φέτος 111.000 υποψήφιοι διεκδικούν 76.094 θέσεις στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το κείμενο ήταν της Ελένης Γλυκατζή-Αρβελέρ και οι μαθητές κλήθηκαν να αναλύσουν το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη στις κοινωνίες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα πρώτα παιδιά που βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα.

Το κείμενο ήταν  απόσπασμα από το έργο της «Πολιτισμός και Ελληνισμός - Προσεγγίσεις».

Οι εξεταστές επέλεξαν το κείμενο αυτό, για το πανανθρώπινο μήνυμα της τέχνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε απόσπασμα του κειμένου που δόθηκε, στο οποίο αναφέρεται: «Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα τού νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στον συνάνθρωπο...».


Δεν υπάρχουν σχόλια: