Σελίδες

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Επιστήμονες στέλνουν «αντηλιακό» στη στρατόσφαιρα


Η διάχυση στη στρατόσφαιρα ενός «αντηλιακού» θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με επιστήμονες που συμμετέχουν σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα γεωμηχανικής.

Το σχέδιο προβλέπει τη χρήση μπαλονιών μεγάλου υψομέτρου για τη διασπορά στην ατμόσφαιρα εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του τιτανίου  – ενός μη τοξικού χημικού που χρησιμοποιείται στα αντηλιακά, το μελάνι, τις βαφές, ακόμα και τα τρόφιμα.

Όταν απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, τα σωματίδια θα διασκορπιστούν γύρω από τον πλανήτη, αντανακλώντας μέρος των ηλιακών ακτίνων πίσω στο διάστημα.
Εκτιμάται ότι τρία εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του τιτανίου αρκούν για να αντισταθμίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται σήμερα από τον διπλασιασμό των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα.

Oι επιστήμονες εμπνεύστηκαν την ιδέα από την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο στις Φιλιππίνες, το 1991.  Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στη στρατόσφαιρα 20 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου, δημιουργώντας ένα σύννεφο θειικού οξέως, που μείωσε την παγκόσμια θερμοκρασία κατά μισό βαθμό Κελσίου για δυο χρόνια.

Ωστόσο, θειικό οξύ διαλύει το στρώμα του όζοντος και ενδέχεται να προκαλέσει ξηρασίες.
Αυτός είναι και ο λόγος που το διοξείδιο του τιτανίου προκρίνεται ως καλύτερη λύση, αφού είναι μη τοξικό, σταθερό στον αέρα και επτά φορές πιο αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά την αντανάκλαση του φωτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: