Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Γενέθλια στο Μουσείο της Ακρόπολης


«Είναι ένα καταπληκτικό μουσείο, καταρρίπτει στερεότυπα, αγκαλιάζει με μοναδικό τρόπο τα γλυπτά, είναι πολύ μοντέρνο και πρωταγωνιστεί σε έναν διεθνή διάλογο με άλλα μουσεία ανά τον κόσμο» είπε η απερχόμενη υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, μιλώντας σε εκδήλωση για τα τρία χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης. 


Στα τρίτα γενέθλια του μουσείου, ο κ. Παντερμαλής παρουσίασε την πρώτη νότια μετόπη της Κενταυρομαχίας, η οποία κατέβηκε την Πέμπτη από τον Παρθενώνα και θα παραμείνει στο μουσείο για μερικούς μήνες, όπου θα υποβληθεί σε συντήρηση, με τους επισκέπτες να μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία.

Πρόκειται για κεντρική μετόπη της οποίας το βάρος φτάνει τα 1.230 κιλά, ενώ οι περισσότερες είναι περίπου 700-800 κιλά. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι αλλαγές που έγιναν στην αρχαϊκή αίθουσα, με στόχο τη βελτίωση των μόνιμων συλλογών.


Στο αρχαϊκό αέτωμα του αρχαίου ναού, που αναπαριστά τη γιγαντομαχία, το λιοντάρι στράφηκε κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να συνδέεται οργανικά με τις αετωματικές μορφές, και προστέθηκε ένα μεγάλο κομμάτι από τη Σύμη. Συμπληρώθηκε το πόδι ενός ιππέα, προστέθηκε η ουρά κυνηγετικού σκυλιού και ετοιμάζεται η προσθήκη της ωμοπλάτης στο σώμα του κορυφαίου γίγαντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: