Σελίδες

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό ΜουσείοΞεκίνησε την Πέμπτη 5 Απριλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η νέα περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο – οι Θησαυροί – ο Μηχανισμός».

Στην έκθεση που θα διαρκέσει ένα χρόνο θα βγουν στο φως αντικείμενα που “κρύβονταν” μέχρι σήμερα στις αποθήκες. Τα περισσότερα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν, εκτίθενται ήδη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ο περίφημος χάλκινος «Έφηβος των Αντικυθήρων», γυάλινα σκεύη, μαρμάρινα γλυπτά, που ανασύρθηκαν από το βυθό κατά τις έρευνες του 1900-1901, αλλά και ο γνωστός Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που χρονολογείται μεταξύ 2ου και 1ου αιώνα π. Χ.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολυσύνθετο αστρονομικό φορητό υπολογιστή, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Επίσης, χρησιμοποιούταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενόςπολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων, τα Νέμεα και τα Ίσθμια στην Κόρινθο, τα Πύθια στους Δελφούς, τα Νάια στη Δωδώνη και τα Ολύμπια στην Ολυμπία.

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται στο 60-50 π. Χ., ενώ το φορτίο του από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π. Χ. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρα.

Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, το 1900-1901, καθώς και το 1976 με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ. Η μερική ανέλκυσή του χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: http://www.econews.gr/2012/04/06/mihanisnos-antikythiron/

Δεν υπάρχουν σχόλια: