Σελίδες

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τσέρνομπιλ: 26η επέτειος του πυρηνικού δυστυχήματος με νέα σαρκοφάγο

Είκοσι έξι χρόνια συμπληρώθηκαν την 26η Απριλίου από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.
 Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τα έθνη να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στη χρήση και εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ευχαρίστησε τους χρηματοδότες της νέας, ασφαλέστερης σαρκοφάγου που θα καλύψει το πυρηνικό εργοστάσιο που σκόρπισε το θάνατο σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο το 1986. Ο Γιανουκόβιτς εγκαινίασε την έναρξη της κατασκευής της γιγάντιας, τοξοειδούς μεταλλικής σαρκοφάγου που θα καλύψει τα απομεινάρια του κατεστραμμένου αντιδραστήρα. Η σαρκοφάγος θα έχει βάρος 20.000 τόνων και θα είναι μεγέθους τέτοιου που θα μπορεί να καλύψει το Άγαλμα της Ελευθερίας της Νέας Υόρκης.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής της αναμένεται το 2015, ενώ θα διευκολυνθούν οι εργασίες αποσυναρμολόγησης του αντιδραστήρα και συλλογής τεραστίων ποσοτήτων ραδιενεργών υλικών στην -μέχρι σήμερα- αποκλεισμένη περιοχή του Τσέρνομπιλ.

Στις 26 Απριλίου η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ σκόρπισε ένα ραδιενεργό νέφος που σκέπασε τον ουρανό της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ενώ οι επιπτώσεις του δυστυχήματος έγιναν αισθητές σε όλη την Ευρώπη.

Η τότε Σοβιετική κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να αποκρύψει το περιστατικό και δεν προχώρησε άμεσα σε εκκένωση της περιοχής. Δεν προχώρησε επίσης σε ενημέρωση της κοινής γνώμης και των συνεργείων καθαρισμού για τους τρόπους προστασίας από τη ραδιενέργεια με συνέπεια να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα θύματα.

Η υπάρχουσα σαρκοφάγος βρίσκεται υπό κατάρρευση με αποτέλεσμα να καταγράφονται διαρροές μικρών ποσοτήτων ραδιενέργειας. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για 2 εκατ. θύματα από το Τσέρνομπιλ.

http://www.econews.gr/2012/04/27/tsernobil-pyrinika-sarkofagos/

Δεν υπάρχουν σχόλια: