Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος)
στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα
έσβηναν τη φωτιά στα σπίτια τους και με το χτύπημα της καμπάνας ή τη
φωνή του καντηλανάφτη πήγαιναν στην εκκλησία. ’Επαιρναν μαζί τους και
αβγά κόκκινα για να διαβαστούν. Με αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη. Ήταν
τα αβγά του Καλού Λόγου. Μετά την Ανάσταση το νυχτερινό γεύμα είναι
ελαφρύ για να μη «βαρυστομαχιάσουν» μετά από την νηστεία. O πασχαλινός
αμνός στη σούβλα, ή γεμιστός με ρύζι, κουκουνάρια και σταφίδες στο
φούρνο, είναι απαραίτητος σε κάθε σπίτι.
Ευχαριστούμε τον κ. Καλπύρη για τις φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου