Σελίδες

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση Βιβλίων κ. Ιωάννου Σκορδά

«Πότε λειτούργησε το πρώτο σχολείο στο Δαδί δεν είναι γνωστόν. Είναι γνωστό όμως ότι προ του 1821, σε όλη την Φθιώτιδα με τα σημερινά της όρια, υπήρχαν μόνο τρία ελληνικά σχολεία: της Λαμίας, της Υπάτης και του Δαδιού…… Εκείνη την περίοδο το Δαδί ήταν η μεγαλύτερη κωμόπολη της Λοκρίδας. Ήταν βιομηχανικό κέντρο για τα μέτρα της εποχής, με αυξανόμενο πληθυσμό.
Η λειτουργία του πρώτου ελληνικού σχολείου στο Δαδί συνεχίστηκε μέχρι το 1821. Μετά τη μάχη του Δαδιού την 1η Νοεμβρίου 1822, η κωμόπολη έπαθε ολοκληρωτική καταστροφή. Το σχολείο ασφαλώς έκλεισε, τα περισσότερα σπίτια ήταν καμένα, πολλοί Δαδιώτες σφάχθηκαν, άλλοι αιχμαλωτίστηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν στην Πελοπόννησο, την Σαλαμίνα, την Αίγινα και την Αθήνα».
«Στις 29 Ιουλίου του 1860 ο βασιλιάς Οθωνας έφτασε στο Δαδί και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του στρατιωτικού Στάθη Γαβρίλη. Επίσης επισκέφθηκε το Μοναστήρι της Γαβριώτισσας, το οποίο είχαν κάψει οι Τούρκοι. Οι κάτοικοι ζήτησαν από το βασιλιά ενα κυρίως πράγμα: να αποτελέσουν "ίδιον Δήμον" όπως ήταν και προ του 1840 "δια να δυνηθούν να συστήσουν τα σχολεία"».
«Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου στο Δαδί, αποφοίτησαν οι πρώτοι μαθητές του σχολείου. ο αριθμός τους δεν είναι ακριβώς γνωστός, αλλά από τα έγγραφα των αρχών, θα πρέπει να ήταν μεγάλος.Η δίψα για μόρφωση ήταν μεγάλη και έτσι υπήρχε η ανάγκη ιδρύσεως σχολείου μεγαλύτερης βαθμίδας, δηλαδή Ελληνικού Σχολείου. Αυτό είδαν εγκαιρα οι Δημοτικές αρχές και φρόντισαν για την ίδρυση του σχολείου. Ο νόμος της 31ης Δεκεμβρίου 1836, έδινε το δικαίωμα της ίδρυσης Ιδιωτικών διδακτικών καταστημάτων". Βάσει αυτού του νόμου ιδρύθηκε το Ελληνικό Σχολείο στο Δαδί και τα έξοδα λειτουργίας τα ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Δήμος. Πρωτολειτούργησε το σχολικό έτος 1850-1851»
«Τα Γυμνάσια που ιδρύθηκαν σε όλη τη χώρα μετά την απελευθέρωση, ήταν ελάχιστα. Το 1850 ήταν 06 και το 1868 ήταν 16 για να φτάσουν τα 40 το 1910. Το Γυμνάσιο Αμφίκλειας ιδρύθηκε και λειτουργησε το Σεπτέμβριο του 1921, όπως και το Γυμνάσιο Αταλάντης. Ηταν τετρατάξιο συνέχεια του τριταξίου Ελληνικού Σχολείου. Το Δημόσιο διδακτήριο του Γυμνασίου θεμελιώθηκε στις 21-11-1937 και ολοκληρώθηκε και λειτούργησε το 1954. Τα εγκαίνια έγιναν τον Οκτώβριο του 1954 επί Γυμνασιάρχου Πλαγιανάκου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: